Barolo, Barbaresco, Roero

Barolo, Barbaresco, Roero - Jak to tedy vlastně je

Jak jsem slíbil v minulém článku / můžete si ho přečíst zde / o historii odrůdy Nebbiolo, tak se dnes podíváme již na jednotlivá vína, která z této vynikající odrůdy vznikají.

Všechna vína vyrobená z této odrůdy jsou si v mnoha ohledech podobná, ale zároveň jsou mezi nimi značné rozdíly. Pojďme tedy na to.

BARBARESCO - vyrábí se v regionu Piemont v oblasti Langhe bezprostředně na východ od Alby na levém břehu řeky Tanaro konkrétně v obcích Barbaresco, Treiso a Neive, plus v oblasti frazione San Rocco Seno d'Elvio, která byla kdysi součástí obce Barbaresco a nyní patří do Regionu Alby. V roce 1966 byl Barbarescu udělen status Denominazione di origine controllata (DOC) a v roce 1980 status Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG).

Předpisy pro apelaci DOCG určují, že každé Barbaresco musí před uvedením na trh zrát minimálně 2 roky a z této doby alespoň 9 měsíců v dubovém sudu. Abychom Barbaresco mohli nazývat „Riserva“ musí zrát minimálně 4 roky před uvedením do prodeje. Vína musí mít minimálně 12,5 % alkoholu, ale  většina vín se obsahuje mezi 13-14% alkoholu.  Barbaresco stejně jako všechna nebbiola je víno velmi vhodné k archivaci a nejlepší láhve zrají 5-10 let. Není vyjímkou ochutnat vynikající dvaceti letá Barbaresca.

Typický styl pro Barbaresco je vůně po kytici růží a fialek s chuťovými tóny třešní, lanýžů, fenyklu a lékořice. Jak víno stárne, můžou se vyvinout kouřové tóny a zemitější a živočišné chutě, jako je kůže a dehet.

Oblasti pěstování

Barbaresco - vinice v okolí města Barbaresco tvoří 45 % produkce Barbaresca v celém regionu, přičemž ve městě se nachází mnoho největších vinařství v této oblasti. Vína z této oblasti bývají poměrně světlé barvy a těla, ale velmi dobře strukturované a aromatické.

Neive - v Neive je Nebbiolo na čtvrtém místě ve výsadbě za pěstováním Barbery, Dolcetta a Moscata, ale tato oblast je známá tím, že se zde vyrábějí některé z nejsilnějších a nejvíce tříslových projevů Barbaresca. Tato oblast je také domovem vysoce kvalitních vinic Nebbiolo Santo Stefano a Bricco di Neive, Městečko se nachází východně od Barbaresca a vyrábí se zde 31 % celkové produkce Barbaresca

Treiso - vína z Treisa, které se nachází jižně od Barbaresco, s vinicemi na nejvyšších tamních kopcích bývají nejlehčí v těle a jsou známá především svojí jemností. Menší oblast, Treiso, představuje 20 % produkce Barbaresca

Co najdete u nás? Například Daniela Rigo, malý vinař sídlící přímo v obci Barbaresco a který vyrábí nádherná a sametová vína. BARBARESCO MERUZZANO DOCG 2019 je lahodné a skvěle vyvážené Barbaresco. Pro náročné a fajnšmekry tu máme od stejného vinaře skvost BARBARESCO Gaia Principe DOCG 2016 Riserva. Tato riserva obsahuje pouze nejlepší hrozny a to doslova. Daniela vyrobí každý rok pouze 600 číslovaných lahví (2 sudy) Ten zážitek za to stojí

BAROLO - současná vinařská oblast Barolo se nachází zhruba 11 km  jihozápadně od Alby. I když je téměř trojnásobná oproti Barbarescu, je stále relativně malá a v nejširším místě je široká pouze 8,0 km. V roce 1896 italské ministerstvo zemědělství vymezilo tuto oblast tak, aby zahrnovala obce Barolo, La Morra, Castiglione Falletto, Serralunga d'Alba a severní polovinu Monforte d'Alba. V roce 1909 Zemědělská komise Alby přidala do zóny obec Grinzane Cavour a části obcí Novello a Verduno. Když byl region v roce 1966 označen jako Denominazione di origine controllata (DOC), byly části Cherasco, Diano d'Alba a Roddi zahrnuty do oblasti Barolo, Celá vinařská oblast Barola zůstala nezměněná i po povýšení apelace na DOCG v roce 1980. Navzdory všem těmto dodatkům více než 87 % Barola se vyrábí v původních pěti obcích Barolo, La Morra, Castiglione Falletto, Serralunga d'Alba a Monforte d'Alba, přičemž Barolo a Castiglione Falletto jsou považovány za „srdce“ celé oblasti.

Celá vinařská oblast je rozdělena do dvou údolí. Údolí Serralunga na východ zahrnuje obce Castiglione Falletto, Monforte d'Alba a Serralunga d'Alba. Vína z údolí Serralunga rostou v podloží s vyšším obsahem písku, vápence, železa, fosforu a draslíku, bývají strohá a silná a vyžadují značné zrání (nejméně 12–15 let), aby se vyvinula. Centrální údolí na západ zahrnuje obce Barolo a La Morra s půdami s vyšším obsahem jílu, manganu a oxidu hořečnatého. Tato oblast má tendenci produkovat vína s více parfémovanými vůněmi a sametovými texturami. Tato vína bývají méně tříslovitá a plnější než vína z údolí Serralunga a nevyžadují tak dlouhou dobu zrání, stačí jim 8 až 10 let. Nejrozšířenější a nejproduktivnější oblastí je La Morra, kde se produkuje zhruma třetina všech vín označených jako Barolo a zhruba dvakrát více vína než v druhé největší oblasti Serralunga d'Alba.

Abychom víno z hroznů nebbiola mohli nazývat Barolo musí před prodejem zrát 3 roky resp. Minimálně 38 měsíců od 1. listopadu roku sklizně a z toho minimálně 18 měsíců v dřevěných sudech. Barolo označené jako riserva musí zrát minimálně 62 měsíců od 1. listopadu roku sklizně a opět s minimálně 18 měsíci v dřevěném sudu.

Barola jsou bohatá, hluboce koncentrovaná plná vína s výraznými taniny a kyselinkou. Vína jsou téměř vždy lehce zbarvená, od rubínové přes granátovou v mládí až po cihlovější a oranžovější odstíny, jak zrají. V Barolu je potenciál pro širokou škálu komplexních a exotických vůní s běžnými tóny dehtu a růží. Mezi další vůně spojené s Barolem patří kafr, čokoláda, sušené ovoce, eukalyptus, kůže, lékořice, máta, moruše, švestky, koření, jahody, tabák, bílé lanýže a také sušené a čerstvé bylinky. Třísloviny vínu dodávají texturu a slouží k vyrovnání středního až vysokého obsahu alkoholu, který je minimálně 13 %, ale velmi často i nad 15 %. V různých obcích oblasti Barolo se objevují stylové rozdíly v důsledku rozdílů v typech půdy. Vápnité opukové půdy v Barolu a La Morra jsou poměrně úrodné a mají tendenci produkovat měkčí, aromatičtější a ovocnější vína, která stárnou relativně dříve než Barola z jiných částí v oblasti. Méně úrodné pískovcové půdy obcí Monforte d'Alba a Serralunga d'Alba produkují intenzivnější, strukturovaná vína, která potřebují více času na zrání. Castiglione Falletto se nachází na výběžku mezi dvěma údolími s překrývajícími se typy půdy. Tento region má tendenci produkovat vína s elegancí a aromatikou obce Barolo a strukturou vín ze Serralunga d'Alba.

Co najdete u nás? Například skvěle vyladěné Barolo od Vinařství Le Ginestre. Hrozny pocházejí z Vinice v obci Novello, v oblasti Sottocastello di Novello. Aktuálně nabízíme ročník 2016. Toto Barolo je již dostatečně vyzrálé a je takříkajíc "ready to drink" BAROLO DOCG SOTTOCASTELLO DI NOVELO 2016

ROERO - je uznávanou vinařskou oblastí provincie Cuneo v regionu Piemont. Spolu se svými sousedy Langhe a Monferrato tvoří vinařskou oblast „Distretto Langhe, Roero e Monferrato“. Roero se stalo DOC regionem v roce 1985 a DOCG regionem v roce 2005.

I když je oblast Roero domovem vína Roero Arneis (bílá odrůda Arneis), pěstuje se zde i Nebbiolo a to na 195 hektarech vinic. Název „Roero“ bez jakékoli další specifikace je vyhrazen pro červená vína vyrobená z minimálně 95 % hroznů Nebbiolo s přídavkem 2–5 % nearomatických červených odrůd. Nicméně většina vinařů a všichni vinaři, jejichž vína najdete i v našem e-shopu produkují Roero pouze ze 100% Nebbiola. Roero musí zrát ve sklepech minimálně po dobu dvaceti měsíců, z toho šest měsíců v dřevěných sudech, zatímco Roero riserva  musí zrát celkem minimálně 32 měsíců, přičemž stejně minimálně šest měsíců strávených ve dřevě.

Nebbiola z oblasti Roero nejsou bohužel tak známá, jako jeho bratranci Barolo a Barbaresco ale i to už se začíná pomalu měnit. Roero v porovnání s jeho bratry Barolem a Barbarescem je plnohodnotný  člen rodiny Nebbiola. V Roeru tak můžeme najít kombinaci síly Barola s jemností Barbaresca, což nám dá naprosto skvělá a vyvážená vína.

Co najdete u nás? Ochutnejte skvělé Roero od malého vinaře Maurizia. Aktuálně nabízíme ještě ročník 2016. Maurizzio produkuje pouze 2000 lahví tohoto skvělého vyváženého vína ročně. ROERO MONFRINY 2016 DOCG

GATTINARA  - je vinařská oblast v Piemontu se statusem Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG), kde se na hranicích obce Gattinara, v kopcích Vercelli, severozápadně od Novary pěstuje naše známe Nebbiolo ze kterého se vyrábí víno Gattinara. Status DOC mu byl oblasti udělen v roce 1967 a klasifikaci DOCG obdržel v roce 1990.

Víno Gattinara se vyrábí především z odrůdy Nebbiolo (místně známé jako Spanna, která musí tvořit minimálně 90 % vína a může být smíchána s až 10 % Bonarda di Gattinara a maximálně 4 % Vespolina. Víno zraje v dřevěných sudech dva roky nebo tři roky, jde-li o riservu, a další dva roky zrání v lahvi.

Oxford Companion to Wine tvrdí, že vinice z kopců Vercelli na západním břehu řeky Sesia a kopců Novara jsou schopné produkovat kvalitní rivaly Barolům a Barbarescům a dříve byla tato vína v Piemontu obdivována více než Barola pro svou dlouhověkost.

V příštím článku se podíváme na zoubek odrůdě Barbera. Další velikán Piemontu